Naturlige kosmetikkingredienser: vanlig løvetann og dens egenskaper

av Monic Bert


Den vokser i enger, hager, men mange mennesker tenker på den som et ugress. Vi setter ikke pris på løvetannens egenskaper og innser ikke hvor utbredt bruken av denne uanselige planten er innen kosmetikk. Sjekk ut hvordan kosmetikk basert på løvetann virker.

Taraxacum officinale, kjent som vanlig løvetann, er en veldig undervurdert plante. Vanligvis sies det at den ikke tilhører gruppen urter med medisinske egenskaper. Vi behandler løvetann som en vanlig flerårsplante, nærmere ugress enn en verdifull kosmetikkingrediens. Og her blir kanskje noen overrasket over det faktum at løvetannen brukes både i urtemedisiner og kosmetologi.

Løvetann – egenskaper

Det er en vill plante man kan finne over hele Europa, Asia og på begge kontinenter på den andre siden av Atlanterhavet – Nord- og Sør-Amerika. Den har de karakteristiske, gule blomstene med fine og svært tette kronblader. Langsgående, grønne blader og stammer som gir fra seg en hvit, melkelignende væske når de kuttes. I dag behandles løvetannen som et krevende hageugress, selv om det har dukket opp forskjellige notater om dens helbredende egenskaper fra Middelalderen.

Hva er skjult i løvetannen?

Mange mennesker kan bli overrasket over hvor mange interessante næringsstoffer som er skjult i løvetannen. Magnesium, vitamin B-kompleks samt A, C og E er de vanligste. Løvetannen inneholder også andre mineraler, som: mangan, kalium, jern, kalsium, fosfor, sink, samt nødvendige biotin og cholin. I roten inneholder løvetannen mye tannin, inulin, fytosteroler og mineralsalter. Sammensetningen til løvetannen er litt annerledes hvis vi regner med bladene – her er de vanligste flavonoider, karotenoider, vitamin C og B og tre mineraler: kalium, magnesium og silikon. Uansett hva mange sier, er løvetannen uten tvil svært rik på næringsstoffer.

Løvetann i kosmetikk

INCI: Taraxacum Officinale Leaf Extract

Ingrediensene beskrevet over resulterer i forskjellige nyttige egenskaper som lar den brukes som en kosmetikkingrediens. Som oftest er den inkludert i ansiktskremer, tonere eller preparater for hud med akne – vanligvis som et ekstrakt fra løvetannblader – Taraxacum Officinale Leaf Extract. Derfor, hvis du finner en slik ingrediens i sammensetningen til et gitt kosmetikkprodukt, kan du gjerne bruke den, spesielt når du sliter med dermatologiske problemer som psoreasis, akne eller eksem. Videre brukes den ofte innen produksjon av antialdringskosmetikk.

De kosmetiske egenskapene til løvetannen

Hvordan virker den? Hva er fordelene ved å bruke løvetann? Hvorfor er det verdt å inkludere den i hudpleieregimet? Løvetannekstrakt har beviste antioksiderende egenskaper, noe som betyr at den nøytraliserer frie radikaler effektivt, og dermed forsinker kroppens aldring. Den forbedrer den generelle tilstanden til huden, renser, pleier og har antiinflammatorisk effekt.

  • I hudpleie
    Når den brukes i hudpleie gir løvetann lindring til alle irritasjoner. Den gjør hudfargen fin og jevn ved å redusere rødhet. Løvetann legger til rette for at huden renses for giftstoffer og urenheter fordi den åpner porene. Den forbedrer hudens tilstand, som får mer næring, fuktighet og blir full av vitalitet. Takket være det høye innholdet av antioksidanter, forynger løvetannen huden ved å minimere forekomsten av rynker og forbedrer hudens elastisitet. Videre lysner den fregner og aldersflekker i tillegg til å støtte kampen mot cellulitter.
  • I hårpleie
    Løvetann er mindre populært blant hårpleieprodukter. Uansett er det hovedsakelig brukt som et middel mot flass som også forhindrer fet hodebunn. Den kan stimulere hårvekst forutsatt at den brukes regelmessig og over en lang periode. Uansett gjør kosmetikk infusert med løvetann at håret blir mykt og strålende.

Løvetann i folkemedisin

Når man snakker om de forskjønnende og pleiende egenskapene til løvetannen kan vi ikke glemme de medisinske egenskapene. Innen folkemedisin ble allerede tinktur av løvetann (basert på alkohol) ble anbefalt for behandling av forskjellige typer hudsykdommer. Et brygg av løvetannrot ble også gjerne tilberedt, og virket bra for bad og wraps.

Nå for tiden kan vi også tilberede hjemmelaget kosmetikk basert på løvetann.

DIY-kosmetikk med løvetann

  1. Hell litt vann over finhakkede blader. Kok det opp og sett det til side for å kjøles. Du kan blande den for å gjøre den glatt. Påfør blandingen i ansiktet i rundt 15 minutter. En slik ansiktsmaske vil lindre irritasjoner, lysne misfarginger og støtte aknebehandling.
  2. For å tilberede den andre versjonen av ansiktsmaske, kombinerer du noen blomster med naturlig yoghurt og blander det sammen. For mer fuktighetsgivende effekt kan du tilsette litt naturlig honning. Påfør den i ansiktet i rundt 30 minutter og skyll med rent vann.
  3. Løvetann utgjør også en flott ansiktstoner. Bare hell en kopp vann over 2 spiseskjeer løvetannblomster, kok opp og sett til side for å kjøle ned og sile av. Tørk av ansiktet med toneren daglig.
  4. Hårkosmetikk basert på løvetann kan også lages hjemme. Du trenger 2 spiseskjeer tørr løvetann og en kopp hett, kokt vann. Infuser under lokk. La den kjøle seg ned og skyll håret med den etter vasking, helst annenhver dag. Advarsel! Husk at en av bivirkningene kan inkludere lysning av håret og at det får en kobberaktig farge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *