Typer naturlige såper. Hvordan er svovel, Castilian, Marseille og andre såper laget?

av Monic Bert


Naturlige såper blir stadig mer populære. Hovedsakelig på grunn av det faktum at de ikke bare vasker effektivt, men også gir næring til huden. De tørker den ikke ut slik som vanlig såpe, så det er mer sannsynlig at vi bruker den på daglig basis. Kjenner du til alle typer naturlige såper og vet hva de er laget av?

Riktig sammensetning av ingredienser er hemmeligheten til en god såpe. De som er tilgjengelige på parfymeriet inneholder veldig sjelden bare naturlige ingredienser – de består ofte av unødvendige konserveringsmidler, duftstoffer og fargestoffer som irriterer huden i stedet for å ta vare på den. Den største ulempen ved vanlige såper er at pH-verdien ikke passer til huden. Dermed, når de for eksempel brukes til å vaske ansiktet, kan de gi en følelse av stramhet og ubehag.

Derfor anbefales det ikke å bruke vanlig såpe til daglig ansiktsrens. Den ideelle erstatningen er naturlig såpe – en av de få vi kan velge blant.

Hva er fordelen ved naturlige såper?

De er helt naturlige produkter som er produsert hovedsakelig fra vegetabilsk fett (oljer, smør) og vann. For å kalle en såpe naturlig bør den inneholde 100% naturlige ingredienser. Ingen konserveringsmidler eller kunstige tilsetningsstoffer, vaskemidler eller duftstoffer. Den letteste måten å skille dem fra vanlige såper er å analysere sammensetningen – den bør være minimalistisk. Dette er deres største fordel, som har direkte påvirkning på resultatene. De tørker ikke ut huden, irriterer ikke (med mindre vi er allergiske mot en bestemt ingrediens i såpen) og gir riktig pleie når man vasker seg. Det å erstatte vanlig såpe med naturlige ingredienser er en av de beste avgjørelsene som kan endre hverdagshudpleien vår.

Hvordan vet du om såpen er naturlig?

  • Den inneholder ikke mer enn 4-5 naturlige ingredienser.
  • Den har en 100% naturlig sammensetning, ingen konserveringsmidler eller vaskemidler.
  • Prisen er dessverre høyere enn for vanlig såpe.
  • I motsetning til det man tror skummer naturlige såper.

Typer naturlige såper

HARD SÅPE

Den enkleste men mest populære naturlige såpen som har blitt brukt i årtier. Vet du hva den harde (eller ostemassebaserte) såpen er laget av? Det er en kombinasjon av kaliumsalter med høyere carboksylsyrer, sitronsyre, glyserol og sodiumklorid. Denne enkle sammensetningen, uten konserveringsmidler og duftstoffer, gjør at den kan brukes selv på sensitiv eller allergiutsatt hud. Den er universell, den vasker alt (ikke bare huden, men også håret), og den har antibakteriell effekt, så den kan hjelpe i behandlingen av akne.

CASTILLESÅPE

Mange av de naturlige såpene er kosmetikkprodukter som er karakteristiske for en bestemt region eller produsert av naturlige ingredienser som er typiske for et gitt sted. Dette er tilfelle for Castillesåpen, som – som navnet tilsier – kommer fra midt i Spania. Hva er den laget av? Basen er olivenolje, som noen ganger er beriket med ytterligere oljer som jojoba- eller hampolje. Naturlig kastiljansk såpe er et svært mildt bøtemiddel med gode vaskeegenskaper, selv om den skummer forsiktig. Den anbefales for å rense og gi fuktighet til huden på samme tid, og passer til og med for nyfødte!

MARSEILLESÅPE

Den har en svært lik sammensetning som Castillesåpen, men er en kaliumsåpe. Basen er vegetabilske oljer, som regel olivenolje. Og om det ikke var for de ytterlige ingrediensene kunne man kanskje tro at Marseillesåpen ikke skiller seg fra forløperen sin. Men den inneholder typisk franske tilsetninger som lavendel, som er enklest å gjenkjenne. Hvilke egenskaper har Marseillesåpen? Den gir perfekt fuktighet og renser huden, og det interessante er at du også kan bruke den i stedet for en intimvask fordi den har riktig pH.

ALEPPOSÅPE

Disse anbefales oftest for å bekjempe akne. Den naturlige syriske såpen fra Aleppo er håndlaget i henhold til oppskrifter som har blitt videreført i årtusener. Den er en blanding av flere stoffer – laurbærolje, olivenolje (den inneholder nesten alle naturlige såper) og sodiumhydroksid, som fungerer som et skumgivende middel. Såpe fra Aleppo er også kjent som syrisk såpe eller oliven-laurbærsåpe. Den er verdt å kjøpe, men sørg for å dobbeltsjekke sammensetningen og ikke bare navnet. Den enkle sammensetningen garanterer antibakteriell virkning og det faktum at denne såpen passer til pleie av fet og akneplaget hud.

PELOIDSÅPE

Det er en naturlig såpe basert på forskjellige typer vegetabilske oljer, men med tilsatt torv (en spesiell type torv med terapeutiske egenskaper) kjennetegner disse produktene. Den anbefales som regel for bad hvor hensikten er biologisk regenerering. Hvorfor? Fordi den stimulerer kollagensyntesen som korresponderer blant annet til hudelastisiteten.

SVOVELSÅPE

Et annet forslag for folk som har problemer med akne er naturlig svovelsåpe. Men vær forsiktig med å bruke denne, for den kan tørke ut huden. Det er med hensikt – svovelsåpe inneholder rundt 5% rene svovelsammensetninger, som bremser overdreven seborré og minimerer akneproblemer. Svovelsåpe mattgjør huden perfekt, noe som er grunnen til at den er svært populær til hverdagspleie. Interessant nok kan den også brukes til pleie av hodebunnen for å redusere fett hår og hundre flass.

GLYSERINSÅPE

En annen naturlig såpe, som er god for folk med sensitiv hud, er glyserinsåpe. Den har lindrende egenskaper, gir huden mykhet og gir lindring. Du kan bruke den for enhver hudtype. Hvor kommer glyserinsåpen fra? Grunningrediensen er selvsagt glyserin, utvunnet hovedsakelig fra vegetabilske oljer. Det er også naturlige oljer og planteekstrakter, og noen ganger også essensielle oljer, selv om disse kan være allergifremkallende, så husk på dette før første gangs bruk.

BJØRKETJÆRESÅPE

Den er karamellfarget og skummer lett. Tjæreoljen produseres av tjære: en mørk, oljete væske som utvinnes fra barken på trær som furu, bjørk eller bøk. Det er en naturlig såpe med intens og dessverre ganske ubehagelig lukt. Antallet egenskaper ser ut til å kompensere for dette – den renser og mattgjør huden, har antibakterielle og antiseptiske egenskaper, og nøytraliserer giftstoffer. Mange bruker bjørketjæresåpe ikke bare til pleie, men også behandling av sykdommer som mykose, psoreasis, akne og alopecia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *